Világvége

Elmászik az északi pólus, frissíteni kell a navigációt

Olyan ütemben tolódott el a Föld mágneses pólusa, hogy azonnal át kellett kalibrálni a globális rendszereket.

2019.01.14 06:46ma.hu

Meglepően gyorsan vándorol Szibéria felé a Föld mágneses északi pólusa – írja az Independentre hivatkozva a hvg.hu. A tudósok egyelőre nem értik, mi történik pontosan, de a mérések egyértelműen jelzik, hogy a pólus Kanadából Szibériába tart. Mivel a navigációs rendszerek tájolásához elengedhetetlen az északi irány meghatározása, ezeket – beleértve a Google térképét vagy az autók útvonaltervezőit – hozzá kell igazítani a változáshoz.

A pólus vándorlását a Föld magjában található folyékony vas helyzetének változásai okozzák, ám a mozgás most annyira gyors és kiszámíthatatlan lett, hogy a navigációs rendszerek már elfogadhatatlanul pontatlanná válhatnak.

A mérések először 2018 elején mutattak szokatlan elváltozást.

Az új adatok készen vannak, a globális frissítésnek jelenleg az amerikai kormányzati működés befagyasztása áll az útjában. Várhatóan január végén kezdődhet meg az átállás.

A navigációs pontatlanság a sarkok közelében a leginkább érezhető, tehát az ott haladó hajókat és repülőket érinti.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.