Világvége

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

Az Antarktika ezen régiójának vízgyűjtő medencéiben elegendő jég van ahhoz, hogy 28 méterrel megnövelje a globális tengerszintet, amennyiben teljesen elolvad.

2018.12.11 14:12MTI

Először észlelték jelentős mértékű olvadás jeleit az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek egy részénél - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az Antarktika nagyjából kétharmadát kitevő kelet-antarktiszi régióról eddig úgy vélték a kutatók, hogy ezt a térséget kevésbé fenyegetik azok a drasztikus változások, amelyek a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget sérülékeny jégtakaróit sújtják.

A műholdas felvételek tanúsága szerint azonban a kelet-antarktiszi partvonal nagyjából egynyolcad részén vékonyodnak a gleccserek és nagyobb sebességgel mozognak - írja a BBC hírportálja.

A szakemberek szerint, ha ez a folyamat nem változik, az a jövőben hatással lesz a globális tengerszintre. Az Antarktika ezen régiójának vízgyűjtő medencéiben elegendő jég van ahhoz, hogy 28 méterrel megnövelje a globális tengerszintet, amennyiben teljesen elolvad.

Catherine Walker, a NASA Goddard Űrközpontjának gleccserkutatója az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) őszi találkozóján ismertette az eredményeit Washingtonban.

A szakember szerint azt már korábban megállapították, hogy a kelet-antarktiszi Totten-gleccser olvadni kezdett, feltehetőleg az óceán mélyéről feljövő melegebb vizek hatására. A műholdas felvételekből most az is egyértelműen kiderült, hogy a Totten szomszédságában lévő gleccserek is olvadni kezdtek.

A legjelentősebb jégveszteséget a Vincennes-öböl területén észlelték, ahol 2008 óta csaknem 3 méterrel csökkent a gleccserek magassága és nagyjából 3 százalékkal nőtt a sebességük.

Ezen jégárak esetében is a változékony tengeri jég és a széljárás miatt a felszínre kerülő meleg óceánvíz számlájára írható az olvadás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.