Állat

Ez lett a fehér-tavi flamingó szomorú sorsa

Nemrégiben hírül adtuk, hogy egy madárritkaság tette tiszteletét a szegedi Fehér-tavon, a madarászok nagy örömére.

2018.12.02 08:49ma.hu
Kép: Molnár Balázs

"Először a Vajdaságban, Hódegyházán bukkant fel a flamingó, majd jött át hozzánk, sok-sok fotó készült arról, ahogyan táplálkozik a lecsapolt tavakon" - írta az MME Csongrád megyei Csoport a Facebook-oldalán.

Azonban szombaton sajnos elpusztulva találták a madarat.

A beköszöntött hideg miatt befagytak azok a vizek, amelyeket furcsa alakú csőrével szűrögetve táplálékhoz jutott, valószínűleg annyira legyengült, hogy délebbre vonulni már nem tudott, így itt érte el szomorú végzete.

Zavarbaejtő vérnyomokat is találtak a madáron, az eset további tisztázása végett hatósági vizsgálat hivatott tisztázni azt, hogy ki tudják zárni a lelövés lehetőségét.

Sajnos sok felbukkanó madárnak ez lesz a sorsa, különösen az Ázsiából vagy az észak-amerikai kontinensről idekeveredett fajoknak, de több esetben jegyezték fel már fel flamingó pusztulását, sajnos a speciális táplálék és táplálkozási módszer nem kedvez a faj túlélésének, és nem utolsósorban nem véletlenül van egy adott madárfaj elterjedése egy adott földrajzi régióban.

Csodaszép látványt nyújtott!


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.