Szakértő

A klímaváltozás is okozhatta a poloskainváziót

Irtásuk a lakásokban is ajánlott, hiszen az otthoni környezet alkalmas az áttelelésükre.

2018.10.21 00:20MTI

A klímaváltozás és a globális kereskedelem is okolható az elmúlt hetek poloskainváziójáért a MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója szerint.

Kontschán Jenő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában kifejtette, hogy a klimatikus viszonyok megváltozása új fajok megjelenését segíti, az egész világot behálózó szállítmányozással pedig könnyen kerülnek egyik kontinensről a másikra a legkülönfélébb egyedek.

A szakértő hangsúlyozta, hogy az ágyi poloska kivételével a poloskák emberre és állatra nem veszélyesek, kórokozókat nem terjesztenek, de a gyümölcsösöknek és a zöldségültetvényeknek már tavasztól kezdve árthatnak.

Az általuk okozott kár - mint mondta - azért jelentős, mert nem válogatnak, sokféle növény lehet a táplálékuk. Irtásuk ezért a lakásokban is ajánlott, hiszen az otthoni környezet alkalmas az áttelelésükre - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.