Világvége

A Jeges-tenger egyre kevésbé jeges

Ismét drámai mértékűre csökkent az Északi-sarki jégállomány.

2018.10.07 08:49ma.hu

Az EUMETSAT Ocean & Sea Ice Satellite Application Facility (OSI SAF) rendre méri a Jeges-tenger koncentrációját. A műholdadatokból kiderült, idén szeptember 19-e és 23-a között újabb mélypontot ért el a jég mennyisége, a mindössze 4,59 millió négyzetkilométerével. Ennél csak 2012 szeptemberében volt alacsonyabb, akkor 3,39 millió km2-re redukálódott a jégtömeg. Az elmúlt 40 év megfigyelt adatai szerint az utóbbi 12 évben jelentős visszafejlődés tapasztalható.

A Északi-sarkvidéknél elterülő Jeges-tenger amúgy a világ legkisebb óceánja, amely az Atlantival van kapcsolatban: a két víztömeg határa földrajzilag meghatározott. Azonban nagy a különbség a kettő között, ugyanis a Jeges-tengerben felül alacsonyabb sótartalmú víztömeg található, ez fagy meg telente, míg az Atlanti-óceán sótartalma teljes mélységében viszonylag kiegyenlített. A gond csak az, hogy ez a határ egyre feljebb tolódik, a magasabb sótartalmú felső víztömegek azonban nehezebben fagynak meg, ami nagyban hozzájárul a sarki jégtakaró zsugorodásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.