Állat

DNS-vizsgálatokkal azonosítottak három nagy elefántcsontcsempész-kartellt

Hiába tiltották be a nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben, azóta is folyamatosan csökken az afrikai elefántok száma.

2018.09.20 13:29MTI

Egy nemzetközi kutatócsoport több tonna lefoglalt elefántcsont DNS-vizsgálatával három nagy elefántcsontcsempész-kartellt azonosított Afrikában.

A Washingtoni Egyetem kutatóinak vezetésével az afrikai országok hatóságai által 2011 és 2014 között lefoglalt 38 nagy elefántcsont-szállítmányt elemeztek és megállapították, hogy a három legnagyobb csempészhálózatot a kenyai Mombasából, az ugandai Entebbéből és a togói Loméból működtetik.

Az elefántagyarakból nyert DNS-minták elemzésével a kutatók egyértelmű kapcsolatot mutattak ki 11 szállítmány között annak ellenére, hogy az orvvadászok az agyarpárokat szétválasztották és a világ különböző részeibe szánt szállítmányokban rejtették el.

A Science Advance folyóiratban közzétett tanulmányban "felfedjük az összefüggést a látszólag elszigetelt lefoglalások között, összekapcsolva azokat nemcsak az ezekben a kikötőkben működő speciális bűnhálózatokkal, hanem az orvvadászokkal és a szállítmányozási hálózatokkal" - mondta Samuel Wasser, az amerikai egyetem biológiai megőrzési központjának igazgatója.

Wasser emlékeztetett arra, hogy előző kutatásukban már azonosították, Afrika mely részein - Tanzánia délkeleti és Mozambik északi térségében, Gabon északkeleti, a Kongói Köztársaság északnyugati és a Közép-afrikai Köztársaság délnyugati területein - működnek a legnagyobb orvvadászhálózatok.

A kutatók eredményei segítik a helyi hatóságokat a hálózatok felgöngyölésében és bizonyítékok gyűjtésében az ellenük folyó bűnperekhez.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám azóta is folyamatosan csökken az afrikai elefántok száma. 2016-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) megállapította, hogy a 2005 és 2011 között elpusztult mintegy 111 ezer elefánt többsége vadorzók áldozatul esett. Becsléseik szerint 2011-ben mintegy 415 ezer elefánt élt Afrikában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.