Szennyezés

Repülő rovarokon keresztül is bekerülhet a táplálékláncba a mikroműanyag

Megfigyelték, hogy a dalos szúnyogok testében apró, két mikrométeres műanyag golyócskák találhatók.

2018.09.19 17:43MTI

Az apró műanyag részecskék, amelyeket a szúnyogok még lárvaként lenyelnek a vízzel, a kifejlett, repülő állatokban is megtalálhatók. A mikroműanyagot így a szúnyogokkal táplálkozó állatok is felveszik – írja az Amanda Callaghan, a Readingi Egyetem tudósa vezette kutatócsoport.

A vizsgált dalos szúnyogok a harmadik lárvaállapotban milliliterenként 80 ezer golyócskát tartalmazó vizet vettek magukhoz, a negyedik lárvaállapotban a kutatók átlagosan háromezer apró golyócskát találtak a szervezetükben. A kifejlett szúnyogban pedig több mint 40 darab maradt meg.

A mikroműanyag továbbadása a mérettől függ. Azok a szúnyogok, amelyek vizében 15 mikrométeres golyócskák voltak, a darabokat csak kisebb mennyiségben vették fel. Az életszakaszok során bennük kevesebb golyócskát találtak, a kifejlett állatokban pedig egyáltalán nem találtak mikroműanyagot. A kutatók ugyanakkor felfedeztek egy kivételt: ha 2 és 15 mikrométeres golyócskák voltak egyszerre a vízben, a kifejlett szúnyogokban kimutathatók voltak a 15 mikrométeres golyók.

A kutatás során használt műanyag golyócskák fluoreszkálnak, ezért mikroszkóp alatt jól láthatók. A kutatók megállapították, hogy a szúnyogok testében a mikroműanyag hol vészeli át az életszakaszok közötti átmenetet. Ezek az úgynevezett Malpighi-edények, amelyek a kiválasztást végzik a rovarok szervezetében, és leginkább a vesékhez hasonlíthatók. A belekkel ellentétben a Malpighi-edények az átmenetek között szinte változatlanok maradnak.

A kutatók laboreredményei más rovarok esetében is igaznak bizonyultak. Ezért úgy gondolják, hogy minden édesvízi rovar, amely mikroműanyag felvételére képes, a műanyagot valószínűleg szárazföldi, kifejlett állapotában is magában hordozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.