Világvége

Elszabadult az Antarktiszról leszakadt, Pest nagyságú jégtömb

Jelentősen elmozdult a tavaly nyáron az Antarktiszról leszakadt Pest megye nagyságú jégtömb. A legnagyobb veszélyt épp a mozgása jelenti, és nem az, hogy megemeli a tengerszintet.

2018.09.10 06:36ma.hu

Az A68 elnevezésű jéghegy egybillió tonnás, 150 kilométer hosszú és 55 kilométer széles monstrum. A hatodik legnagyobb jégtömb, amely valaha a világtengereken sodródott. Tavaly júliusban szakadt le a Larsen C elnevezésű jégselfről. Mivel a jégtömb egy része a selfhez csatlakozva korábban a szárazföldön nyugodott, az óceánba szakadásával világszerte felgyorsult a tengerszint-emelkedés – mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató.

"A self azt jelenti, hogy a jég csücsül a kontinentális talapzaton, a víz alatti szárazföldön. Ha nem csücsülne, akkor úszó cég lenne, és akkor egyáltalán nem változtatná meg egyetlen milliméterrel sem a tengervíz szintjét, de ez egy ott ülő jég. Minden bizonnyal a klímaváltozásnak köszönhető a kontinenstől való elszakadása.

Két milliméteres emlekedést eredményezhet a leszakadt jég, így nem egész egy évvel gyorsítja meg a tengerszint emelkedését. Ez nem öröm, de önmagában nem okoz hatalmas tragédiát" - állapította meg az éghajlatkutató.

A jégtömb egy évig lassan ide-oda sodródott, fészkelődött, keleti oldalon a tengeri jég, északon a sekély víz szorításában. A szeptemberi erős keleti főnszél azonban a hegy déli végét a Weddell-tengernek fordította. Innentől könnyeben távolodhat az áramlatokkal az északi, melegebb vizek felé. Mika János korábban az InfoRádióban is felhívta a figyelmet, hogy a jéghegy komoly fennakadásokat okozhat a térség hajózási útvonalain.

"Az a kérdés, hogy a mozgása, vagy az olvadása lesz-e gyorsabb, de a kommentárok tartanak attól, hogy úszó jégtömbként még sokáig, akár évekig is jelen lesz az óceánon.

A fő veszély nem az elolvadás és az ebből eredő tengerszint-emelkedés, hanem az, hogy egy hatalmas jégtömb lesz a hajózás útjában" - emelte ki Mika János.

Ahogyan a 200 méter vastag jéghegy elmozdul, hatalmas barázdákat vág a tengerfenék üledékrétegébe. Ezt a jelenséget az év végén brit kutatócsoport vizsgálja majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.