Nagy a baj

Tömeges halpusztulás, 'lélegeztetőn' a pilisvörösvári Nagy-tó

Egyetlen éjszaka alatt tömegesen pusztultak ki a halak a pilisvörösvári halastóból, a víz oxigénszintje csupán negyede a szükségesnek.

2018.08.30 10:36ma.hu

Egyetlen éjszaka alatt tömegesen pusztultak ki a halak a pilisvörösvári Nagy-tóból. Nem mérgezés történt, ám az bizonyos, hogy a víz oxigénszinte csupán negyede a szükségesnek.

A katasztrófavédelem vízforgatóval, a szentiváni tűzoltók szivattyúval segítenek, ami kiveszi a vizet, hogy aztán oxigénnel dúsítva engedjék vissza. Egy  helyi horgászegyesületi tag saját pénzen bérel aggregátort, amivel friss levegőt juttatnak a vízbe - írja az Index.

Vasárnap még gond nélkül horgásztak a tavon, hétfőn már az elpusztult halakat szedték össze a horgászegyesületi tagok és önkéntesek. A mélybe süllyedt halakat egy-két héten belül dobja fel a víz.

A "lélegeztetéssel" sikerült megállítani a halpusztulást, ám ha a gépek leállnak, a pusztulás tovább folytatódik. Az önkénteseket sokan segítik étellel, gázolajjal.

A lap szerint nem mérgezés történt. A bajt az okozhatta, hogy az iszapban felhalmozódott gázok egyszerre, nagyobb mennyiségben szabadultak fel. A nagy meleg után szombaton hidegfront jött, sok esővel, ami hidegebb volt a tó felszíni hőmérsékleténél. A lezúduló víztől a tó felfordult, és felszínre jött a természetes anyagok lebomlásával járó melléktermék. A fotoszintetizáló zöld algák állománya is megcsappant, ennek kell helyreállnia, hogy elérje a megfelelő szintet az oldott oxigén aránya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.