Klímaváltozás

A perui gleccserek fele már elolvadt

Elveszítette gleccserei felét Peru az elmúlt 40 évben az 'agresszív' klímaváltozás miatt.

2018.08.10 11:40MTI

A globális felmelegedés erőteljesen pusztítja a dél-amerikai Andok hegyvonulat gleccsereit - figyelmeztetett a veszélyre Erick Soriano, a gleccserek és hegyvonulatok ökoszisztémáit kutató perui nemzeti intézet (Inaigem) különbizottságának elnöke. Véleménye szerint "a gleccsertömegek eltűnése felgyorsult".

"Egy nagyon agresszív klímaváltozási periódust tapasztalunk most és nagyon közeli annak a veszélye, hogy tovább folytatódik a gleccserek tömeges eltűnése" - fejtette ki.

Soriano a jelenségről egy Limában kezdődött kétnapos regionális konferencián beszélt. A tanácskozáson argentin, bolíviai, chilei, columbiai és ecuadori szakértők vesznek részt.

A gleccserek kulcsfontosságú vízforrást jelentenek, ezért az elfolyó víz felfogására nagy víztározók építését, a több esővíz érdekében pedig újraerdősítést javasolt a szakember.

"A víz nélkülözhetetlen elem az ország fejlődése szempontjából, meg kell tanulnunk, hogyan óvjuk, kezeljük és hogyan használjuk racionálisan" - tette hozzá.

Peru déli része már három közepes méretű gleccserét elveszítette, ami a környező közösségeknél vízhiányhoz és a városba vándorlás folyamatának erősödéséhez vezetett.

A perui gleccserek különösen érzékenyek a hőmérséklet emelkedésére, mivel a perui Andok a trópusokhoz közel terül el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.