Világvége

A tengerfelszín hőmérséklete mintegy 3 Celsius-fokkal nőtt nyolc év alatt Dél-Korea térségében

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal(NOAA) mérései hasonló eredményt mutattak ki.

2018.08.09 15:08ma.hu

Mintegy három Celsius-fokkal nőtt nyolc év alatt a tengerfelszín nyári hőmérséklete Dél-Korea partjainál, ami azt jelzi, hogy az országot sújtó idei tartós hőség súlyosbodik a következő években - közölte az állami meteorológiai ügynökség.

A Koreai-félsziget mentén elhelyezett 17 meteorológiai bója mérései szerint a tengerfelszín júliusban mért hőmérséklete évi átlag 0,34 Celsisu-fokkal nőtt a nyolc év alatt.

2010 júliusában a tengerfelszín átlaghőmérséklete 21,36 Celsius-fok volt, idén már 24,25 Celsius-fokot mértek. Az évi 0,34 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés 2,4-szerese az 1997 óta mért 0,14 Celsius-fokos tengerfelszíni átlaghőmérséklet-növekedésnek. 1997-ben kezdtek el gyűjteni az adatokat a térségben.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal(NOAA) mérései hasonló eredményt mutattak ki, a 2016-2018 közötti időszakban a Korea-félsziget körüli tengerfelszín hőmérséklete 25 Celsius-fokos vagy annál magasabb volt méréseik szerint, és magasabb hőmérsékletet északabbra is mérték.

A dél-koreai ügynökség a hőmérséklet jelentős növekedést idén a rekord magas földfelszíni hőmérséklettel, és azzal magyarázza, hogy kevesebb tájfun érte el az elmúlt időszakban az ország térségét.

További tényezőknek nevezték a meleg Kurosio-áramlat erősödését, amely a Fülöp-szigetek térségéből indul és Japán északkeleti részénél halad el, valamint a meleg Cusima-áramlat erősödését.

Az alapvető ok azonban a klímaváltozás, az olvadó gleccserek és növekvő tengerszint hatásai - közölték a kutatók.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.