Időjárás

Ezen megdöbbensz, melyik ország tartja a melegrekordot és hol nem volt még 31°C-nál soha melegebb!

Európában ilyen szélsőségek uralkodnak az időjárást illetően is.

2018.08.03 19:03ma.hu

Jakub Marian tett közzé blogján azt a térképet, amelyen az látszik, hogy az egyes európai országokban mekkora volt a valaha mért legmagasabb hőmérséklet.

Az európai kontinensen 1977. július 10-én Athénban regisztrálták a legnagyobb kánikulát: a görög fővárosban ezen a napon a 48°C-ot is elérte a hőmérséklet. Ettől alig marad el a portugál (47,4°C), a spanyol (47,3°C), illetve az olasz rekord (47°C). Nem meglepő módon délről észak felé haladva csökken a hőmérsékleti rekord értéke, említésre méltó kivételt ez alól csak Írország jelent, ahol sosem volt még 33,3°C-nál melegebb. Ezzel jócskán el van maradva a vele egy szélességi körön (sőt, még északabbra) elhelyezkedő országoktól. Az írek az Atlanti-óceánnak, illetve a Golf-áramlatnak köszönhetik, hogy nagyobb védettséget élveznek az extrém időjárással szemben. A legalacsonyabb csúcshőmérsékletet európai ország esetében Izlandon mérték, egészen pontosan 30,5°C-ot.

Az egész világon egyébként 1913. július 10-én, az egyesült államokbeli Furnace Creek területén mérték a legnagyobb forróságot: az abszolút rekord 56,7°C volt.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.