Világvége

Fukusimai izotópokkal szennyezettek az amerikai borok

A kaliforniai Napa-völgyből származó borokban mutatták ki a radioaktív cézium-137 izotópot.

2018.07.20 19:13ma.hu

A Bordeaux-i Egyetem kutatói szerint a katasztrófa évéből származó, 2011-es évjáratú borokban talált cézium-137 mennyisége kétszer akkora volt, mint a korábbi évjáratokban - írta a hvg.hu.

Az érintett borokban eltért a nukleáris katasztrófa után a levegőbe került izotóp mennyisége: a rozékban kevesebbet, a vörös borokban többet mutattak ki.

A kutatók szerint a borokban talált radioaktív anyagok mennyisége nem érte el azt a határértéket, amely sugárbetegséget okozhatna azoknál, akik elfogyasztanák őket.

A fukusimai atomerőműben 2011. március 11-én történt súlyos baleset, miután Japán partjait elérte egy pusztító cunami. A kármentő csapatok csak egy évvel ezelőtt találtak rá a három leolvadt blokkból kiszabadult nukleáris fűtőanyagra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.