Világvége

Az űrből is látszik a grönlandi falut veszélyeztető jéghegy

Az Európai Űrügynökség (ESA) felvételén jól látható, hogy több jéghegy is kerülgeti Grönlandot. A part menti házakból már evakuálták a lakosokat.

2018.07.19 07:13ma.hu

Míg hat kilométeres jéghegy szakadt le Grönland egyik végénél, s a Föld legnagyobb szigete éves jégvesztésének 3 százaléka zajlott le mindössze 30 perc alatt, addig Grönland északnyugati részén egy másik hatalmas jéghegy tartja rettegésben az aprócska Innaarsuit nevű falu lakosságát.

A hegyméretű jégóriás olyan közel sodródott a településhez, hogy fennáll a veszélye, hogy borjadzás esetén szökőárral borítja be a falut.

Az Európai Űrügynökség (ESA) kedden hozott nyilvánosságra egy képet, amelyen a hírekben szereplő óriási jéghegy is látható Innaarsuit partjainál. Az űrfotót július 9-én az ESA Sentinel-2 műholdja készítette. A képen számos további nagy jéghegy is látható a falu közelében.

A grönlandi KNR műsorszolgáltató közben egy helyi lakos time lapse videóját is közzétette, amely azt mutatja be, hogyan sodródik el a falu mellett a jéghegy. A KNR szerint az erős szél és a hullámzás a hétvégén a kikötőtől távolabbra, észak felé sodorta a jéghegyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.