Időjárás

Több mint egymilliárd embert veszélyeztet a hőség

Több országban hiány van az élelmiszerek és orvosságok tárolásához szükséges hűtőberendezésekből és légkondicionálókból.

2018.07.17 15:15MTI

Világszerte több mint egymilliárd emberre jelent fenyegetést a globális felmelegedés miatti hőség. Több országban hiány van az élelmiszerek és orvosságok tárolásához szükséges hűtőberendezésekből és légkondicionálókból.

Egy nonprofit civil szervezet nemrégiben megjelent tanulmánya szerint a hűtőszekrények, a ventilátorok és egyéb hűtőberendezések működtetéséhez szükséges egyre több villamos energia tovább fogja erősíteni az éghajlatváltozást, hacsak az erőművek nem váltanak át a fosszilis tüzelőanyagokról a tisztább energiaforrásokra.

A dokumentum szerint a bolygó 7,6 milliárdos népességéből jelenleg nagyjából 1,1 milliárd embert sújt a probléma Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában: 70 milliót a gyéren lakott vidékeken és 630 milliót a városi szegénynegyedekben. A több mint ötven országra kiterjedő felmérés szerint India, Kína, Mozambik, Szudán, Nigéria, Brazília, Pakisztán, Indonézia és Banglades néz szembe a legnagyobb gondokkal.

Az éghajlatváltozás miatt hatékony módon kell gondoskodnunk a megfelelő hűtésről – mondta Rachel Kyte, a fenntartható energiával foglalkozó szervezet vezetője. A vállalatok számára óriási lehetőséget jelent az alacsony költségű, nagy hatékonyságú légkondicionálók kifejlesztése és eladása a trópusi országokban. Ugyanakkor az olyan egyszerűbb megoldások is sokat segíthetnek, mint a tetők fehérre festése, vagy az épületek átépítése, hogy a hő könnyen távozhasson belőlük – tette hozzá.

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint az éghajlatváltozással összefüggő hősokk évente akár 38 ezerrel több halálozást okoz majd világszerte 2030 és 2050 között. A jelentés szerint a trópusi országok városoktól távol eső területein sok ember nem fér hozzá a villamosenergia-szolgáltatáshoz, és a kórházak gyakran nem tudják tárolni a hűtést igénylő vakcinákat és orvosságokat, és a városok szegénynegyedeiben szakadozik az áramellátás.

Az angliai Birminghami Egyetem kutatóinak múlt héten közzétett tanulmánya szerint 2050-re megnégyszereződhet a hűtőberendezések száma világszerte, és eléri a 14 milliárdot, ami az áramfogyasztás óriási növekedését eredményezné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.