Természetellenes szelekció

Titokzatos eredetű lény próbálja kiirtani világszerte a kétéltűeket

A tömeges béka-, gőte- és szalamandra-pusztulás több kontinenst érint.

2018.05.27 11:28ma.hu

Világszerte pusztítja egy gombafaj a békákat és más kétéltűeket. A legújabb kutatások kiderítették: a gyilkos gombák Kelet-Ázsiából származnak - mondta az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Vörös Judit, a nemzetközi kutatás magyar résztvevője.

Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója is részt vett a londoni Imperial College vezette nemzetközi kutatásban, amelyben új információk kerültek napvilágra a kétéltűeket világszerte pusztító gombákról. A szakemberek azt már korábban megállapították, hogy a több kontinenst érintő tömeges béka-, gőte- és szalamandra-pusztulásért a Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) nevű kitridgomba a felelős.

A kitridgombák világszerte elterjedtek, de mostanáig nem volt világos, hogy a kórokozó gyilkos változata honnan indult és terjedt szét.

Vörös Judit az InfoRádiónak elmondta, hogy ez egy kórokozó, amely bizonyos kontinenseken megtalálható a békák bőrén, de ott nem igazán okoz problémát a kétéltűek körében. Ha azonban más kontinensekre jutva olyan kétéltűeket fertőz meg a gomba, amelyek még nem találkoztak vele, akkor könnyedén megfertőzheti őket. Ekkor alakul ki az úgynevezett kitridiomikózis nevű betegség, amely a békák pusztulását is okozza.

A betegség az állatok bőrét támadja meg, felborítja a víz- és elektrolitegyensúlyt, és végül szívleálláshoz vezet. Vörös Judit azt is elmesélte, hogy a tudomány fejlődésével új generációs, modern technikákkal teljes genomszekvenálást lehetett végezni, és sikerült a kétéltűeken izolátumokat készíteni.

"Ez a genomszekvenálás mutatta meg azt, hogy a gomba eredete Kelet-Ázsiában van, és nagy valószínűséggel az 1800-as évek elejétől kezdve emberi segítséggel jutott a többi kontinensre.

Így sajnos a gomba egyre virulensebbé vált, és már hétszáz kétéltűfajról mutatták ki" - emelte ki a szakember.

A gomba terjedése természetes úton megy, más élőlények terjesztik. például vízimadarak a lábaikkal, vagy a patakok is.

"Sok a természetes folyosó, ezért ha egyszer idekerült a gomba, nehéz már megállítani a terjedését" - mondta Vörös Judit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.