Globális felmelegedés

Távolról fedeztek fel tavakat az Antarktiszon

Műholdas és toporgráfiai adatok révén, a kontinens meglátogatása nélkül fedeztek fel három tavat az Antarktisz jege alatt cseh kutatók.

2018.05.23 07:38MTI

A szakértők radarok topográfiai adatai és műholdakról érkező információk segítségével fedezték fel a tavakat - közölte a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézete.

Hasonló sikert ért el az elmúlt évben az intézet kutatója, Jaroslav Klokocnik és csoportja, amikor a déli-sarkvidék jege alatt két vulkánt fedeztek fel.

Ezúttal Klokocnik a Geológiai és a Földméréstani, Topográfiai és Kartográfiai Intézet munkatársaival, Jan Kostelecky és Vaclav Cilek kutatókkal dolgozott együtt.

Elemezték a műholdak által rögzített gravitációs anomáliákat és a földfelszín egyes pontjain a tömegsűrűségben vagy az anyagban tapasztalható különbségeket, amelyek a jégréteg miatt láthatatlanok.

A radarok topográfiai adatai megmutatják az újonnan felfedezett tavak felszíne feletti jégréteg vastagságát. A kutatás során kiderült, hogy a három tó a jég alatt összeköttetésben van a Vosztok-tóval.

A cseh kutatók adhatnak nevet a tavaknak, akik saját családtagjaik után szeretnék elnevezni őket. Klokocnik tavaly felesége és lánya után a Dana és Zuzana nevet adta a két felfedezett vulkánnak.

A cseh szakértők módszere az olajtartalékok utáni kutatásban is alkalmazható. Korábban a szaúd-arábiai Gavar-olajmezőn ellenőrizték a módszer hatékonyságát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.