Tűzhányó

Csúcskitörésre készül a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkán?

Bizony a kiürült kürtő szépen fokozatosan elkezdett egyre nagyobb darabokban omlani...

2018.05.19 06:40ma.hu

Mint ismeretes, csütörtökön 9 kilométer magasba lövellte a füstöt a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkán. A kitörés olyannyira erős volt, hogy a tűzhányó várhatóan az egész Nagy Szigetet beteríti hamuval. Megfigyelők szerint napokon belül úgynevezett csúcskitörés is várható, amire már lassan 100 éve nem volt példa. Ilyenkor a vulkán nem csak hamut, de több tonnás köveket is lövellhet magából. Ezért a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy húzódjanak biztonságos helyre. A Kilaueaból két hete ömlik a láva, ami már 37 épületet letarolt és 2000 embert kényszerített menekülésre.

Bogár Alex, a Tűzhányó Blog Facebook-oldalán azt írta, hogy a sokkal intenzívebb hamukiáramlások oka a Halema'uma'u kráteren, az a lenti összehasonlító képsoron látható. Az ok pedig nem más,minthogy a kiürült kürtő szépen fokozatosan elkezdett egyre nagyobb darabokban omlani, és ez a tegnapi mérés alapján odáig jutott, hogy az Overlook hasadék majdnem a háromszorosára nőtt.


A 17. hasadék mentén vagy 100 méter magasra csapó lávafüggönyt fotóztak

Fotó: Tom Kualii


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.