Tűzhányó

Kitörnek a vulkánok a tűzgyűrű mentén?

Az utóbbi időszakban egyre több vulkanikus tevékenység fokozódott, Hawaii-on folyamatosan ömlik a láva, Indonéziában és Réunion szigetén is fortyog a föld.

2018.05.16 07:15ma.hu

Mióta újabb hasadékok nyíltak a Hawaii szigeten tomboló Kilauea vulkánon, a geológusok arra figyelmeztetnek, hogy a csendes-óceáni tűzgyűrű néven ismert törésvonal mentén szintén kitörések várhatók. A Tűzhányó blog szakemberei szerint azonban a mostani hawaii események miatt nem fognak kitörni, erre semmi jel nem mutat. Mindazonáltal, a tűzgyűrű vulkánjai valóban potenciálisan aktívak (ahogyan eddig is) és a jövőben bármikor várható ébredésük...

Tehát nem attól tartanak, hogy a hawaii kitörés beindítja a kontinentális amerikai vulkánokat, hanem régóta félnek attól, hogy ha valamelyik partvidéki vulkán elkezd működni - legyen az a Rainier, az Adams, a Hood vagy ismét a Mt St Helens - akkor annak milyen következményei lehetnek egy nagy népsűrűségű területen - jegyezte meg Harangi Szabolcs.

Hawaii

Kitört Indonézia egyik rétegvulkánja

Nyolc éve szunnyad, már tisztítja a kürtőt... >>>

250 évig szunnyadt a japán vulkán - most kitört

Sűrű füst és hamu száll mindenütt, az Io hegy megközelíthetetlen >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.