Tűzhányó

Hawaii: van, aki már soha nem térhet haza - képek

A Kilauea vulkán eddig mintegy 30 házat pusztított el és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2018.05.07 15:05MTI

A Hawaii Nagy Szigetén lávafolyamokat kilövellő Kilauea vulkán helyi idő szerint vasárnap estig mintegy 30 házat pusztított el és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására.

A CBS televízió helyszíni tudósítása szerint a kitelepítetteknek azzal kell számolniuk, hogy nagyon hosszú ideig, vagy talán soha nem is térhetnek vissza otthonaikba.

Katt a képre a többi fotóért!

A csütörtökön kitört vulkánból vasárnap este már tíz lávahasadékból ömlött a magma, az újabb lávahasadékok a vulkáni krátertől 19 kilométernyire, az egyik településen nyíltak meg, és az amerikai földtani intézet (USGS) előrejelzései szerint további hasadékok várhatók.

Hawaii polgári védelmi vezetője, Talmadge Magno vasárnap este a helyi tévéhíradóban arra intette honfitársait, hogy aki mégis visszamerészkedne a katasztrófa sújtotta térségbe, okvetlenül viseljen gázmaszkot, a környéket ugyanis a lávával együtt mérges gázok árasztották el, és nagyon magas a levegő kéndioxid tartalma.

A pénteki, 6,9-es erősségű földrengés után szombaton több száz kisebb rengés rázta meg a Nagy Szigetet, a tudósok megfigyelései szerint a vulkán aktivitása nem lappad, hanem kifejezetten erősödik.

A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó. Harminc évvel ezelőtt csaknem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát borított el a láva.

Katt a képre!


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.