Tűzhányó

Elindult a kitörés Leilani-nál Hawaii-on - videó

Embereket kell evakuálni a vulkán kitörése miatt.

2018.05.04 08:15ma.hu

Kibővítették a kimenekítendők körét a hatóságok Hawaii szigetén. Korábban a vulkán közvetlen szomszédságában élőket szólították fel távozásra, most a Leilani körzet teljes lakosságát, mintegy tízezer embert figyelmeztettek arra, hogy vonuljanak óvóhelyre.

Az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint csütörtök délután újabb repedések keletkeztek a vulkán oldalában, amelyekből forró pára és láva került a felszínre. A Kilauea lejtőjét újabb lávafolyam lepheti el, és további repedések keletkezhetnek.

Korábban több tucatnyi kisebb földmozgást követően ötös erősségű rengés rázta meg a területet. A szeizmikus tevékenység felerősödése újabb, nagyobb kitöréssel fenyeget.

Hawaii az azonos nevű szigetvilág területileg legnagyobbika. A több mint 30 éve folyamatosan aktív Kilauea vulkánból kiömlő kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.