Túlszennyeződés

Fél évre lezárták a turistaparadicsomot, hogy kitakaríthassák

Túlszennyeződés miatt fél évre lezárták a turisták elől a Fülöp-szigetek első számú üdülőparadicsomát, a Boracay-szigetet. A látogatási tilalom betartására hatszáz rendőr ügyel.

2018.04.26 15:06MTI

A vesztegzár fél éve alatt kitakarítják a finom, hófehér homokjáról és a kristálytiszta vizéről híres szigetet, és nem utolsó sorban kiküszöbölik azokat a hiányosságokat, amelyek a súlyos elszennyeződést okozták.

A zárlatot személyesen az ország elnöke rendelte el, aki megállapította, hogy a túlfejlesztés hatására a turisták körében népszerű sziget kezdett valóságos pöcegödörré válni. Boracayt a Condé Nast Traveler utazási magazin tavaly a világ legszebb szigetévé választotta. Az itt működő szállodák, éttermek és egyéb vendéglátóhelyek azonban évek óta a tengerbe ürítik szennyvizüket, beleértve a fekáliát is.

A zárlat első napján, csütörtökön munkások elkezdték szétverni a betonfalakat és egyéb építményeket a sziget főútjának kiszélesítésére, és a vendéglátóhelyek is bontóbrigádokat küldtek a fő strandot körbezáró illegális építmények lerombolására.

A környezetvédelmi hatóságok bezárással fenyegették meg azokat a szállodákat és éttermeket, amelyek nem az előírásoknak megfelelően oldják meg a szennyvíz-elvezetést.

A tíz négyzetkilométeres üdülőszigeten mintegy negyven ezren laknak, a lakosság többsége az idegenforgalomból él. Kártalanításukra a kormány közel 10 milliárd forintnak megfelelő összeget különített el, de egyelőre nem tudni, hogy a pénzt miként osztják el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.