Világvége

Pöcegödör lett a legjobb Fülöp-szigeteki üdülőhely

A túltolt tömegturizmus miatt fél évre bezárják a Fülöp-szigetek legismertebb üdülőszigetét - Boracayt - miután kiderült, hogy a helyi szállodák és éttermek jó része mindenféle szűrés és tisztítás nélkül engedi be a szennyvizet a tengerbe.

2018.04.07 14:30ma.hu

A Fülöp-szigeteki elnök Rodrigo Duterte határozata értelmében április 26-ától zárják le a szigetet, s csak akkor nyitják meg újra, ha megoldódik a szennyvízkezelés kérdése. A döntés tízezrek megélhetését sodorja veszélybe. Duterte a The Guardian című brit lap szerint közölte, megengedhetetlen, hogy a helyi vállalkozók „emésztőgödröt” csináljanak a tengerből.

A szigeten mintegy 500 turisztikai cég tevékenykedik, s a tavaly érkezett kétmillió vendég több mint egymilliárd dollárt költött. A Fülöp-szigeteki környezetvédelmi minisztérium adatai szerint legalább kétszáz olyan vállalkozás van, amely nem csatlakozik a sziget csatornahálózatára. Rajtuk kívül még négyezer helyi lakos is szűretlenül engedi a tengerbe a szennyvizet.

A HVG szerint míg a helyi cégek képviselői azt szorgalmazták, hogy csupán a környezetszennyező  szállodákat és éttermeket zárják le, s ne az egész szigetet, a kormány azzal válaszolt, hogy csak a kemény kéz politikájával lehet hatékonyan kezelni a helyzetet. Helyi források szerint már a vendégek is érezhették, hogy valami nincs rendjén a szigeten: tavaly kevesebben érkeztek Boracayra, mint a korábbi években.

Ezentúl évente 7 hónapra elzárják a turisták elől a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A part című filmmel világhírűvé vált partszakaszt Thaiföldön, hogy a súlyosan károsodott helyi élővilág lehetőséget kapjon a regenerálódásra.

Az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh szigeti Maya-öblöt idén júniusban zárják el először a látogatók elől, hogy a festői szépségű vidék korallzátonyai és tengeri élővilága regenerálódni tudjon. A thaiföldi nemzeti parkokért és vadvédelemért felelős hivatal 3 napja döntött a turisták ideiglenes távol tartásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.