Láthatatlan megoldás a láthatatlan kórokozó ellen

Lézerfegyverrel védhető ki a madárinfluenza

Húszmilliárdos kiesést okozott tavaly a madárinfluenza, a járványvédelmi intézkedések továbbra is fennállnak, egy új megoldás révén azonban a károk elkerülhetők.

2018.03.22 11:12ma.hu

A Baromfi Terméktanács adatai szerint tavaly a madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest. A Földművelésügyi Minisztérium adatai azt mutatják, összességében a járvány mintegy 20 milliárd forint ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár - a leölt és megsemmisített állatok, takarmány, alomanyag - értéke 11-12 milliárd. Ezt tovább tetézi a nagyjából kilencmilliárdos közvetett - a vágó-, feldolgozóüzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó - veszteség.

A vadon élő madárfajok tünetmentesen is hordozhatják a madárinfluenza vírusát, a bélcsatornában szaporodó kórokozók az állati ürülékkel, de aerogén úton is terjednek, illetve az elpusztult állat teteme is veszélyes. Sőt, a fertőzött takarmány, ivóvíz, felszerelés, ruha is terjesztheti a vírust.

Járványkitörés esetén az állatok és ragályfogó tárgyak ártalmatlanná tételét követően a helyiségeket és szállító járműveket hatósági felügyelet mellett fertőtleníteni kell, az újratelepítés csak a végső takarítás és fertőtlenítés befejezését követő 21 nap után kezdődhet meg. Mindez jól mutatja, milyen súlyos következményei vannak a bekerülő kórokozónak - mutatott rá a helyzetre Péter István, a témával hivatásszerűen foglalkozó Agrosol 2000 Kft. vezetője.

A szinte kivédhetetlen ragályt az Agrilaser részben orvosolhatja. A holland fejlesztés előnye, hogy nem árt az állatoknak, de a hagyományos megoldásokhoz képest valóban távol tartja a vadon élő madarakat az állattartó telepek közvetlen környezetéből. Fontos megjegyezni, hogy a fertőzés egyéb úton való behurcolását nem akadályozza meg. Az egyszerűen programozható lézerfejegység 360 fokban, automatán mozog, így néhány, megfelelő helyre telepített készülék akár több hektárnyi területet is képes védeni a nagy hatótávolságnak köszönhetően. A speciális frekvenciájú zöld lézerfény a madarak felé irányítva egy közeledő fizikai tárgy benyomását kelti és a madarak túlélési ösztöneik miatt azonnal elrepülnek.

Emberben is megjelent a madárinfluenza

Idén februárban a hongkongi egészségvédelmi központ elsőként azonosította a H7N4 madárinfluenza vírustörzset embernél. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ez az ágens az egyik legragályosabb, 2013-ben bukkant fel először Kínában és múlt év októberéig 1564 embert fertőzött meg, főként élő szárnyasokkal vagy a fertőzött környezettel való érintkezés útján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.