Világvége

Ezt az aszteroidát nem tudjuk megállítani - be fog csapódni

Az Empire State Building nagyságú égitest minden bizonnyal kiirtja az életet a Földről.

2018.03.17 11:23ma.hu

A tudósok szerint a NASA nem rendelkezik olyan technológiával, amivel meg lehetne állítani azt az aszteroidát, ami 2135-ben csapódik a Földbe. Az égitest nagyobb, mint az Empire State Building, azaz New York város jelenlegi második legmagasabb, 102 emeletes, 381 méter magas épülete és egyik jelképe, ami 42 évig volt az USA legmagasabb épülete.


A tudósok megvizsgálják annak lehetőségét, hogy egy speciálisan tervezett űrhajót alkalmazzanak az égitest közeledésére, abban a reményben, hogy ezzel megakadályozhatják a fenyegetést. Ám több szakértő szerint ahogy fogy az idő, annál valószínűbb egy nukleáris robbantás alkalmazásának lehetősége.

Ehhez a tervek szerint a HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response) projektet vetik be, a 8,8 tonnás űrhajó vagy belekormányozza magát az aszteroidába, vagy nukleáris töltettel szétrobbantja azt.


Bár a tu­dó­sok megpró­bál­nak ki­dol­gozni egy for­ga­tó­köny­vet, amely meg­ment­heti a kék bolygót, egy­előre minden bi­zony­talan

Bennu

A Bennu földközeli kisbolygót a LINEAR projekt keretében fedezték fel 1999. szeptember 11-én. Jelenleg a Földre legveszélyesebb űrobjektum. A kisbolygó mérete megközelítőleg 550 méter, keringési periódusa 14 hónap. Az 550 méter átmérőjű aszteroida minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, mivel a bolygónkhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. Nevét egy főnixhez hasonló ókori egyiptomi madárról, a bennuról kapta.

A NASA egy 2016 őszén indított űrszondával, az OSIRIS-RExszel vizsgálja a kisbolygót. A szonda 2018-ban éri el a Bennut, amiből mintát vesz, amit visszahoz a Földre.

Felfedezése után néhány évig nem került a középpontba, viszont miután Andrea Milani és munkatársai tüzetesebben is megvizsgálták, helyet kapott azon nyolc kisbolygó között, amik 2169 és 2199 között potenciális veszélyt jelentenek a Földre. Ezen kisbolygókról igen kevés és pontatlan információink vannak, így pontos pályájuk meghatározása szinte lehetetlen. Ezt nehezíti a Jarkovszkij-hatás is. A legutóbbi számítások szerint a Bennu 1:1000 eséllyel 2182-ben összeütközhet a Földdel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.