Földmozgás

Falvak dőltek romba a brutális földrengésben Pápua Új-Guineán

Teljes falvak dőltek romba a hétfői erős földrengésben Pápua Új-Guineán, és az érintett településeken ivóvízhiány alakult ki.

2018.02.28 11:25MTI

A halálos áldozatok száma legalább húsz a friss információk szerint. A sajtó korábban legalább 30 halálos áldozatról értesült.

A 7,5-es erősségű földrengés középpontja a fővárostól, Port Moresbytől mintegy 560 kilométerre délre volt, az ország egy nehezen megközelíthető, sűrű erdők borította részén.

A rengés földcsuszamlásokat idézett elő, megrongált bányákat, gáz- és energiavezetékeket, távközlési vonalakat. A legtöbb haláleset Dél-Felföld tartomány székhelyén, Mendiben és annak környékén, valamint Tari városban történt - mondták el a helyiek. A térség ivóvízkészlete elszennyeződött, a folyók eliszaposodtak, a háztartások víztartályai tönkrementek.

A térség megközelítését és így a mentést, segélyszállítást a nehéz terepviszonyok mellett az utórengések és a felhős, ködös időjárás nagyon megnehezíti. Szerdán napközben is volt egy 6-os erősségű utórengés. Ezenkívül a helyiek attól tartanak, hogy a földcsuszamlások eltorlaszolta folyók kiöntenek és elárasztják az épen maradt házakat is.

Pápua Új-Guinea a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása mentén számos aktív tűzhányó van, és gyakoriak földmozgások.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.