Pánik

Ismét kitörhet a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja

Hatalmas hamufelhőt és szürke füstcsíkot bocsátott ki a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja hétfőn, emiatt a hatóságok megemelték a térségre érvényes riasztás szintjét.

2018.01.22 11:07MTI

A Mayon vulkán kráteréből tíz kilométeres magasságba emelkedett a hamufelhő. Oldalán két helyen láva tört fel 200, illetve 500 méteres magasságba.

Az országos katasztrófavédelem egy Twitter-üzenetben tudatta, hogy a riasztás szintjét egy fokkal magasabbra, a négyesre emelte. Ez azt jelenti, hogy napokon belül veszélyes vulkánkitörés lehetséges.

A hatóságok a veszélyeztetett övezet nagyságát növelték, most már 8 kilométeres sugarú körre terjesztették ki a tűzhányó körül. Eddig a vulkán hat kilométeres körzetében élő mintegy 15 ezer embert evakuálták. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy viseljen szájmaszkot, és ne menjen a veszélyeztetett körzetbe.

A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól, Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányóaz elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Szakértők ezúttal is heves kitöréstől tartanak néhány héten vagy akár napon belül.

Az első regisztrált kitörés 1616-ban volt, a legsúlyosabb pedig 1814-ben: akkor 1200 ember halt meg, és a vulkánból kifolyó láva maga alá temette Cagsawa városát, templomának harangtornya ma is kiemelkedik a földből. Legutóbb 2014-ben tört ki a vulkán, akkor is emberek ezreit kellett elköltöztetni a környékéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.