Katasztrófa

Vulkánkitörés: újabb szigetet telepítettek ki Pápua Új-Guineában

Már a második sziget lakosságát telepítették ki vasárnap vulkánkitörés miatt Pápua Új-Guineában.

2018.01.14 09:34MTI

A Kadovar nevű szigeten fekvő tűzhányó január 5-én kezdett kitörni, azt a szigetet már akkor kiürítették, s az ott élő 590 embert Blup Blupra költöztették át. Pénteken azonban a vulkán felrobbant, vörösen izzó sziklákat repítve a levegőbe, és nagy mennyiségű kén-dioxidot bocsátva a légkörbe.

Ezért az ország kormánya úgy döntött, Blup Blup szigetét is kiürítik, mert az ott lévő 1500 embert nem tudták volna biztonságosan ellátni. Blup Blupról Új-Guinea szigetére viszik az embereket, ahol a nemzetközi vöröskereszt segíti az ellátásukat.

Rengetegen azonnal menekülőre fogták, amint elkezdődött a kitörés. Nekik menedékre és élelemre van szükségük – magyarázta Uvanema Rova, a nemzetközi vöröskereszt pápua új-guineai főtitkára. Az ausztrál kormány is bejelentette, hogy támogatást küld a bajba jutottaknak.

A kitörést figyelemmel kísérő szakemberek arról számoltak be, hogy a Kadovar partjainál 600 méter magas gőzoszlop emelkedik a magasba a tengerből. A vulkanológusoknak nincsenek feljegyzéseik arról, hogy a Kadovar tűzhányója mikor tört ki legutóbb, de azt gyanítják, hogy ez lehetett az egyike azoknak a “lángoló szigeteknek”, amelyekről a XVII. században élt brit kalóz és felfedező, William Dampier írt naplójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.