Földrengés

Több mint nyolcezer földmozgást észleltek 2017-ben Chilében

A földmozgások száma tavaly elérte a 8094-et, 26 százalékkal volt több az előző évinél.

2018.01.05 08:54MTI

A Chilei Egyetem Nemzeti Szeizmológiai Központja csütörtökön közölte, hogy a földmozgások száma tavaly elérte a 8094-et, 26 százalékkal volt több az előző évinél.

Közülük 352 volt érzékelhető, míg 7742 volt kevesebb mint hármas erősségű.

Chile a csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földrengések, ez a világ leginkább földrengésveszélyes övezete. 1960-ban itt történt a földtörténet legerősebb, a Richter-skála szerint 9,5-es földrengése.

Sergio Barrientos, a szeizmológiai központ igazgatója a földrengések számának megugrását azzal magyarázta, hogy műszerparkjuk ma már a legtávolabbi és legapróbb földmozgásokat is képes észlelni. ”Chile azon országok egyike, ahol a legaktívabb a szeizmikus tevékenység, ez a statisztika az egyre robusztusabb megfigyelő hálózatunk eredménye” – hangoztatta.

Az elmúlt években a legnagyobb földrengés a Richter-skála szerint 8,8 erősségű volt, amely 2010-ben a dél-amerikai ország középső részét sújtotta, szökőárat is előidézve, a természeti katasztrófa több mint 500 ember életét követelte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.