NASA

Legalább olyan jó naprendszert talált a Kepler, mint a miénk - videó

Nyolc bolygó kering a Kepler-90 körül.

2017.12.14 19:32ma.hu
A bolygók mérete hasonló, a távolságuk a központi csillagtól nem

A mi Naprendszerünkhöz nagyon hasonlót talált a Kepler. A napszerű csillag, a Kepler-90 körül keringő 8 bolygós rendszer 2545 fényévnyire van tőlünk. Bolygói jóval közelebb keringenek központi csillagjukhoz, mint nálunk.

A frissen felfedezett Kepler-90i kőbolygót, amely 14,4 nap alatt kerüli meg saját napját, a Google gépi tanulás rendszerével találták meg. Sajnos 430 Celsius fokos a felületi hőmérséklete, így a miénkhez hasonló életre nem nagyon alkalmas. A gépi tanulás a Mesterséges Intelligencia egyik ága, olyan rendszerekkel foglalkoznak, melyek tanulni képesek, azaz tapasztalatokból tudást generálnak. Ez esetben a számítógépek a Kepler által gyűjtött adathalmazból derítették ki, mi is ez és hol van.

De nem ám a Kepler-90i volt az egyetlen égitest, amelyet a Google rendszere megtalált. A Kepler-80 rendszerben van egy másik, hatodik bolygó is. A Föld méretű Kepler-80g és négy szomszédos bolygója egymással rezonanciában vannak. Ez azt jelenti, hogy a csillag felé forduló oldalon nagy a forróság, az átellenes oldalon nagy a hideg. A kettő közötti átmeneti régióban heves szelek áramlanak a napos oldal felől a hideg oldal felé, akár csak a TRAPPIST-1 csillagrendszerben.

Paul Hertz, a NASA Astrophysics Division washingtoni igazgatója szerint tudták, hogy izgalmas felfedezéseket rejtenek a Kepler archivált adatai, amelyek csak a megfelelő technológiára vártak, hogy feltárják őket. Ezek az első eredmények, a tudósok lázban égnek, mi mindenre derülhet még fény. Szó szerint, mert a Kepler teleszkóp arra szolgál, hogy idegen élet után kutasson, vagy legalábbis olyan bolygókat fedezzen fel, ahol lehetséges az élet kialakulása. Ehhez fényadatokat rögzített, a gép tanulás módszerével pedig azt tudták megoldani, hogy a fényminőség csekély változása alapján kinyomozzák, mikor haladt el egy bolygó a napja előtt.

A szakemberek azt mondják, persze sokszor fals eredményt kapnak, azaz nem bolygó van az adateltérések mögött. Olyan ez, mint amikor kövek között kell megtalálni a drágaköveket. Ám minél kisebb lyukú a szita, annál több kő akad fenn, de annál több drágakő is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.