Radioaktivitás

Nukleáris baleset történt a Sydney-ben található Lucas Heights atomreaktorban

A molibdén izotópja miatt a szennyeződés a sugárzás felső határérték sokszorosa volt.

2017.12.14 16:00ma.hu

Radioaktív folyadékkal szennyeződött egy dolgozó az ausztrál atomerőműben, amely során jelentős sugárdózist kapott. Az eset még augusztus 22-én történt, egy minőségbiztosítási ellenőrzés során, amikor eltávolították a mobildén-99 tartály zárófedelét. A vizsgálat eredménye szerint a baleset "súlyos" volt, ami a biztonsági előírások szigorítását eredményezte.

A molibdén izotópját daganatok és szívbetegségek szűréséhez használják. Az ausztrál atomhivatal vezetője, Mark Moore szerint a hasonló balesetek eredményeként megnő a bőrrák kialakulásának kockázata. A vezető szerint a munkavédelmi írások maximálisan eleget tesznek a sugárbiztonsági feltételeknek, a folyadék kiömlése okozta a megnövekedett dózist, ami a dolgozót érte. "Munkavállalónk jelenleg is dolgozik, minőségértékelési munkát végez a nukleáris medicina területén." Mint elmondta, kollégájuk égéshez hasonló sérüléseket szenvedett, bőre felhólyagzott.

Jelenleg egy független klinikai elemzőcsoport próbálja meghatározni a baleset súlyosságát. A becslések szerint 20Sv (sievert) sugárzásról van szó, hozzávetőlegesen egy komputertomográfiai felvétel a mellkasról 6-18 mSv (millisievert, azaz 0,001 Sv) dózist jelent, míg a csernobili 4-es reaktor mellett, nem sokkal a csernobili atomkatasztrófa során bekövetkezett robbanás után volt 10-300Sv/h a sugárzási szint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.