Világvége

Cáfolja a Roszatom a ruténium 106-os kibocsátást

A Roszatom leányvállalata cáfolja, hogy köze lenne a ruténium 106-os izotóp légkörbe kerüléséhez.

2017.11.21 16:59ma.hu

A dél-uráli FGUP Majak Termelési Egyesülés elnevezésű, egyebek közt kiégett fűtőanyag feldolgozásával foglalkozó Roszatom leányvállalat sajtószolgálata közleményben cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az üzemnek köze lenne a légkörbe került ruténium 106-os izotóp-kibocsátáshoz.

Alább a nyilatkozat teljes, eredeti szövege (eléggé zavaros itt-ott)

Az orosz meteorológiai szolgálatra, a Roszgidrometre hivatkozó jelentések szerint a ruténium 106-os izotóp-kibocsátás dózisa húszezerszer kisebb, mint az éves sugárdózis és semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent. A ruténium 106-os izotóp koncentráció megnövekedésére vonatkozó adatokat egyidejűleg Nyugat-Európában, illetve az oroszországi Tatárföldön, Volgográdban és a Dél-Urálban azonos értéken rögzítették (10-20 mBq/m3). Ennél lényegesen magasabb ruténium 106-os koncentrációt mértek Szlovákia légkörében (2017. szeptember 29-30. között), valamint Romániában (2017. szeptember 30-án). Ezen mérési helyek mintegy háromezer kilométerre találhatók a Majak üzemétől. A ruténium 106-os kibocsátás, amely a Roszgidromet jelentésében szerepel, nincs összefüggésben a Majak tevékenységével. A ruténium 106-os izotóp az alábbi esetekben kerülhet a légkörbe:

1. Abban az esetben, ha az atomreaktorban használt fűtőelemek burkolata megsérült és szivárgás keletkezett, illetve kiégett fűtőelemek radiokémiai feldolgozása során. Ez a második lehetőség jelen esetben nem képzelhető el, hiszen ez esetben a légkörbe került volna tucatnyi más radionuklid, amelyek jelenlétét viszont nem mutatták ki a mérések.

2. Az új, ionizáló források gyártása, használata, illetve feldolgozása esetében a ruténium 106-os izotóp aktivitása mintegy 1-10 Ci. Abban az esetben, ha egy ilyen sugárforrás sérült volna meg, a légkörbe került ruténium 106-os izotópot 500 km-es sugarú körön belül észlelték volna, illetve a helyszínen jelentősen megnövekedett volna a háttérsugárzás, továbbá lényegesen nagyobb légköri szennyezés történt volna.

A Majak üzemében 2017-ben egyáltalán nem gyártottak ruténium 106-os sugárforrást, és az üzem területéről nem észleltek megnövekedett légköri kibocsátást. A háttérsugárzás a normális határértéken belül van. Ezenkívül leszögezzük, hogy a kiégett fűtőelemekből évek óta nem nyernek ruténium 106-os izotópot, amelyet ionizáló sugárforrásban használnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.