Világvége

Titokzatos tömeges fókapusztulás a Bajkál-tónál - egyszerűen éhen haltak

Vizsgálják az orosz hatóságok, hogy éhen halt-e az a 141 fóka, amelyek tetemét a múlt hétvége óta mosta partra a víz a dél-szibériai Bajkál-tónál.

2017.11.03 17:31ma.hu

Az irkutszki regionális hatóságok közleménye szerint az elhullott állatok többsége vemhes nőstény volt. A bajkáli fóka vagy nerpa (Pusa sibirica) kizárólag a Bajkál-tónál honos és egyedszáma nagyjából 130 ezerre tehető.

A mongol határ szomszédságában, Moszkvától 4200 kilométerre keletre fekvő Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, vize a Föld édesvízkészletének 20 százalékát teszi ki. A területen 1500 olyan növény- és állatfaj él, amely kizárólag itt őshonos. A helyi szakemberek szerint az állatok tömeges pusztulásának egyik legvalószínűbb oka a táplálékhiány, amely a nerpák számának növekedésével van összefüggésben. Mint fogalmaztak: az elhullott állatok mindegyike éhezett. Nem volt táplálék a gyomrukban".

A hatóságok kizárták a járvány lehetőségét, és a laboratóriumi vizsgálatokból nem derült ki, hogy mi végezhetett az állatokkal. A nerpa a Bajkál-tó egyetlen emlőse. Az állatok száma azután indult növekedésnek, hogy 2009-ben betiltották a vadászatukat. A szakemberek egy része szerint azonban engedélyezni kellene a fókák korlátozott vadászatát az egyre növekvő populáció kordában tartása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.