Embertelen

Vadállatos szelfire vágyó turisták miatt kínozzák az amazóniai állatokat

A színfalak mögötti állapotokról festett kép több, mint elkeserítő.

2017.10.06 14:19MTI

A turisták egyre több szelfit készítenek Amazónia jellegzetes állataival, az utazásszervezők pedig mindent meg is tesznek, hogy ebből jól jöjjenek ki, és különösen kegyetlenül bánnak a vadállatokkal - írja az MTI a World Animal Protection állatvédő szervezet legfrissebb, világméretű felmérése nyomán.

A szervezet adatai szerint 2014 óta 292 százalékkal emelkedett a vadállatos szelfik száma az Istagramon az egész világon. Ezek 40 százalékán az ember "helytelenül viselkedik az állattal" - írják, ami azt jelenti hogy foglyul ejtik, és gyakran meg is verik ezeket az ártatlan élőlényeket a turisták kedvéért az üzletágban dolgozók.

A színfalak mögötti állapotokról festett kép több, mint elkeserítő. "Kicsi korukban elszakítják őket az anyjuktól és titokban mocskos, zsúfolt ketrecekben tartják. Gyakran addig verik a foglyul ejtett vadakat, amíg nem engedelmeskednek... Rendszeresen csalétekkel etetik őket, ami hosszú távon károsan befolyásolja a viselkedésüket és az életmódjukat" - írja a szervezet.

A jelenség pedig egyre elterjedtebb sajnos. Csak a brazíliai Manaus városában például tizennyolc utazásszervező cég közölte, hogy ajánlataik 94 százalékában szerepel az állatokkal történő fényképezkedés, mint attrakció. Az erőszakos szelfik leggyakoribb szereplői az amazonasi folyamidelfin, a háromujjú lajhár, a kajmánfélék, az anakonda és a mókusmajom.

"Jó okunk van azt hinni, hogy a szelfi céljára használt háromujjú lajhárok fél évnél tovább nem élik túl ezt a bánásmódot" - áll a jelentésben.

Roberto Cabral, az Ibama brazil környezetvédelmi intézet koordinátora az AFP-nek adott interjújában emlékeztetett arra, hogy szelfi céljára állatokat fogva tartani tilos. Bár az illegális állatkereskedelem még ennél is nagyobb probléma a térségben, a szakember arra kérte a turistákat, hogy ne szelfizzenek fogva tartott állatokkal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.