Az évből még 80 nap van hátra.

Már közelít a busz nagyságú aszteroida, ami súrolja a Földet

Október 12-én közelebb jön az égitest, mint amennyire a Hold van.

2017.10.03 21:32ma.hu

A 2012 TC4 katalógusjelű - 10 és 30 méter közé becsült - égitest elvileg október 12-én halad el a Föld mellett egészen közel. Az egészen közel persze relatív, csillagászati mértékkel nem több egy hajszálnál, és vannak számítási bizonytalanságok is, de a NASA most úgy kalkulál: az égitest nem lesz közelebb a Földhöz 44 000 kilométernél. A nagyjából 30 méter átmérőjű űrszikla a Föld-Hold távolság nyolcadára halad el mellettünk.

A 2012 TC4 aszteroida már öt éve ismert, de a Hawaiin található Pan-STARRS teleszkóp csak hét napig tudta követni, miután kiszúrta 2012 október elején. Ahogy közeledik a Földhöz az aszteroida - amely valamivel nagyobb, mint az oroszországi Cseljabinszk fölött 2013-ban felrobbant meteor -, több teleszkópot is ráállítanak, így lesz lehetőség pontosítani a számításokat és megfigyelni az objektumot.

A 2012 TC4 legközelebb 2019. december 29-én kerül "földközelbe", ekkor azonban jóval messzebb, 34 millió kilométerre lesz bolygónktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.