Világvége

Kitört a félelmetes indonéz vulkán

50 éve nem tört ki a Bali szigetén lévő vulkán, most azonban igencsak várható, miután a Sinabung igen.

2017.09.27 13:58ma.hu

Míg mindenki a Balin lévő Agung vulkánra figyelt, addig bizony kitört egy másik indonéz vulkán, a Sinabung 2,5 kilométer magasba pöfékelve a hamut és füstöt. Kiürítették a környező falvakat, miután a Sinabung Indonézia 130 aktív vulkánjából a legaktívabb. Rendszeresen ki is tör, ezért kiemelten figyelemmel kísérik tevékenységét. Múlt hónapban egy másik kitörés során 4,2 kilométer magasan szállt a vulkáni hamu, leblokkolva a térséget. Év eleje óta 10-en haltak meg errefelé vulkánkitörés miatt, és a utóbbi évtizedben több mint 20 embert ölt meg.

A Sinabung alatt húzódik a tűzgyűrű, amely rendkívüli szeizmikus tevékenységet és a világ földrengéseinek 90 százalékát tudhatja magáénak.

Nálánál sokkal nagyobb kitörésre számítanak a 2500 km-re fekvő Balin, ahol az Agung vulkán miatt van vészhelyzet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.