Földrengés

Még mindig kutatnak a túlélők után Mexikóban

A földrengésben 38 épület roskadt össze, többnyire lakóházak és kormányzati épületek. Több ezer ember vált hajléktalanná.

2017.09.25 08:23MTI

Mexikóvárosban hétfőn még mindig kutattak a túlélők után, abban reményben, hogy találnak még embereket a múlt heti földrengés miatti romok között, a mexikói főváros 9 ezer iskolája közül csupán százháromban indult újra a tanítás.

Az állami és magániskoláik 98 százalékát kell még statikai szempontból ellenőrzés alá venni a 7,1-es erősségű, múlt keddi földrengést követően, amelynek a városban 182 halálos áldozata volt, míg a környező szövetségi államokban 138-an vesztették életüket. Ez is mutatja azt, hogy még sok időbe telik, mire az élet visszatérhet korábbi menetébe.

A hatóságok már vasárnap közölték, hogy még hetekig eltart, mire az összes iskola ellenőrzése befejeződik. A vizsgálatok előrehaladásáról naponta tesznek közzé híreket, így arról is, hogy melyik iskolában indulhat meg ismét az oktatás. Azon iskolák diákjai, ahol szerkezeti károk keletkeztek, ideiglenes tantermekben folytathatják tanulmányaikat, másutt.

Mexikóváros három pontján - két lakóháznál és egy kormányzati épületnél - még hétfőn is folytatódott a kutatás a túlélők után. Az épületek túlzottan is romos, ingatag állapota miatt egyre haloványabb a remény arra, hogy bárkit élve emelhetnek ki onnan. Szerda óta nem találtak túlélőre a mentőalakulatok, utoljára egy asszony holttestét emelték ki a romok alól.

A földrengésben 38 épület roskadt össze, többnyire lakóházak és kormányzati épületek. Több ezer ember vált hajléktalanná.

Miguel Angel Mancera, a főváros polgármestere elmondta, hogy 7649 ingatlant ellenőriztek eddig statikai szempontból, ezek 87 százaléka bizonyult megfelelőnek, a kisebb helyreállításokat leszámítva. Ezer épület ugyanakkor lakhatatlan. Az ellenőrzések előrehaladtával ez a szám várhatóan emelkedni fog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.