Újra a hurrikánokról

A hurrikánok kicentrifugálták az óceánt a szárazföldre

Újabb műholdas képeket és adatokat mutatunk be a Karib-tenger vidékének két legutóbbi hurrikánja, a Harvey és az Irma pusztításáról.

2017.09.21 18:55ma.hu

Az Airbus Defence and Space (DS, a cég védelmi és űrrészlege) a TerraSAR-X műhold műszereivel rendszeresen készített radarfelvételeket a Karibi-térség hurrikán sújtotta területeiről. A képeket az ENSZ égisze alatt működő Disasters Charter (International Charter on Space and Major Disasters, azaz nemzetközi megállapodás az űrtechnika szerepéről a katasztrófahelyzetekben), illetve a Copernicus program katasztrófahelyzeteket kezelő szolgálata (Copernicus Emergency Management Service) részére továbbították - írja az Űrvilág.hu. A képek a két szervezetnél segítik a mentési munkák és a humanitárius segélyek helyszínre juttatásának szervezését.


A TerraSAR-X műhold apertúraszintézises radarjával WideScanSar üzemmódban készített felvételek Texas állam mintegy 67 ezer km2-es területéről, Houston és Corpus Christi között. Összehasonlítható a Harvey hurrikán áthaladása előtti és utáni helyzet. A vízzel elöntött területeket mutató kép augusztus 28-án 07:25 helyi időkor készült. (A cikk végén a csúszka mozgatásával összehasonlítható képek: Airbus DS)


A fenti képek kinagyított részlete, Houston és a Matagora-öböl között. (A cikk végén a csúszka mozgatásával összehasonlítható képek: Airbus DS)

Goddard Media Studios

Csapadékeloszlás a Harvey hurrikán nyomán a GPM Core Observatory műhold mérései alapján. A vörössel jelölt területeken óránként 20-50 mm közötti mennyiségű csapadék hullott.

Centrifugális vagy centripetális?

Centripetális erőről akkor beszélünk, ha kívülről szemléljük a dolgot, ez azaz erő, ami körpályán tartja a dolgokat. Például a Földről a Hold körmozgásáért felelős erő.

Centrifugális erőről akkor beszélünk, ha benne ülünk a dologban, ami körpályán mozog. Ilyenkor nem tudjuk, hogy mi is forgunk, ezért azt tapasztaljuk, hogy fellép egy erő, ami egy adott ponttól kifelé akar röpíteni mindent. Ez az erő a centrifugális erő. Például a vizes ruhák szemszögéből a vízcseppek kirepüléséért felelős erő.

Tehát a két erő valóban egyforma nagyságú, de az egyiket a forgó rendszerben figyeljük meg, míg a másik a forgó rendszeren kívüli megfigyelő által tapasztalt erőhatás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.