Hurrikán

Hurrikánná erősödött a Norma trópusi vihar

Hurrikánnak minősítette a mexikói Alsó-Kalifornia felé haladó Norma trópusi vihart helyi idő szerint péntek este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC).

2017.09.16 07:43MTI

Közép-európai idő szerint hajnali négykor a Norma Cabo San Lucastól 435 kilométerre délre volt, és észak-északnyugati irányba haladt óránkénti négy kilométeres sebességgel - tette hozzá a miami székhelyű intézet.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson-féle hurrikánskála egyes szintjére besorolt Normát akár óránkénti 121 kilométeres széllökések is kísérhetik. A hurrikán a következő napokban tovább erősödhet az NHC várakozásai szerint.

A központ előrejelzései alapján a Norma hétfőig elérheti az Alsó-Kalifornia mexikói szövetségi állam déli részén található népszerű üdülőhelyeket, majd fokozatosan veszít erejéből.

Nem csak a Norma erősödött újra hurrikánná

Újra hurrikánná erősödött a térséget korábban már megjáró José is az Atlanti-óceánon. Az egyes kategóriába sorolt Josét óránkénti 120 kilométeres széllökések kísérhetik. A hurrikánra az NHC az észak-karolinai Cape Hatterastól 1025 kilométerre dél-délkeletre figyelt fel. A José a nap folyamán tovább erősödhet, de lakott területet nem fenyeget.

Trópusi viharrá szelídült az eddig egyes szintre besorolt Max, amely csütörtökön érte el Mexikó csendes-óceáni partvidékét óránkénti 130 kilométeres széllökésekkel. A Maxet kísérő időjárási jelenségek nyomán egy ember eltűnt, és mintegy 200 otthonban keletkezett kár a Guerrero mexikói szövetségi államban található San Marcosban.

Újabb trópusi vihar van alakulóban az Atlanti-óceánon

Az előrejelzések szerint újabb trópusi vihar van alakulóban az Atlanti-óceánon.

Mexikóra több vihar is lecsapott az idei hurrikánszezonban. A múlt héten az egyes fokozatú Katia két halálos áldozatot követelt Veracruz szövetségi államban, szeptember elején pedig a Lidia végzett hét emberrel, amikor végigsöpört Dél-Alsó-Kalifornián.

2013-ban két hurrikán szinte egyszerre csapott le Mexikó csendes-óceáni és karibi partvidékére, akkor 157-en vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.