Világvége

Terjed a holt zóna - és mindent megöl, ami az útjába kerül

A Mexikói-öböl haldoklik.

2017.09.14 18:14ma.hu

Legalábbis ezt állapították meg a tudósok, miután felfedezték a világ legnagyobb holt zónáját az óceánon. Ráadásul folyamatosan növekszik, a térség nagy része teljesen kihalt. A vízi holt zónák (dead zones) olyan területek, amelyeken az ember okozta környezeti károk következtében az élet szinte lehetetlenné válik.

Az új kutatási adatok szerint az ökológiai pusztulást az észak-amerikai kontinensen zajló ipari tevékenységek okozzák. A Mighty környezetvédelmi szervezet szerint ugyanis hatalmas mennyiségű mérgező kémiai anyagokat és nitrátot tartalmaznak a folyékony- és műtrágyák. Ezek az anyagok bekerülve a természetes vizekbe, a folyókon át eljutnak a Mexikói öböl vizébe is.

A folyókon át a tengerekbe és óceánokba kerülő műtrágyában, szennyvízben és ipari szennyezőanyagokban található foszfor és nitrogén serkentik az algák növekedését, amelyek a vízben oldott oxigént használják fel, elszaporodásuk ezért a többi, szintén az oxigéntől függő élőlény pusztulásával jár.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.