Fulladás

Egy hónapja egyetlen légszennyezettségi mérőállomás sem működik Budapesten!

A 12 fővárosi mérőállomás egyikéről sem érkezik adat. Az illetékes kormányhivatal azt válaszolta, augusztus 18-án áramkimaradás volt, ami informatikai hibát okozott.

2017.09.14 05:58ma.hu

A Levegő Munkacsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy 25 napja a 12 automata mérőállomás egyikétől se juthatnak semmiféle adathoz a fővárosi levegő minőségéről sem a hivatalos szervek, sem az állampolgárok, sem civil szervezetek. Szükség esetén az önkormányzat se tud intézkedéseket hozni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatta a környezetvédő szervezetet, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjánál történt meghibásodás.

A múltban sem volt ritka, hogy egyes mérőállomások hosszabb-rövidebb ideig nem szolgáltattak adatot, a mostani leállás azonban példátlan, ahogyan az is, hogy semmiféle információ nem érhető el sem a leállás pontos okáról, sem arról, hogy mikortól várhatók ismét adatok.

„Magyarországon évente több mint 14 000 ember veszti idő előtt életét a légszennyezettség miatt. A megbízható mérőhálózat alapvető fontosságú a lakosság tájékoztatása, a szmogriadó különböző fokozatainak elrendelése és egyes forgalomvonzó beruházások engedélyezése szempontjából” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A Levegő Munkacsoport azonnali intézkedést és tájékoztatást vár az illetékes hatóságtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.