Irma

Evakuálják a magyarokat Saint Martin szigetéről

Tombol a hurrikán, összesen kilenc magyar állampolgárról tud a külügy.

2017.09.11 11:21MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítást adott az Irma hurrikán által sújtott Saint Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárok mielőbbi evakuálására.

A politikus a hurrikán miatt veszélybe került magyarokkal összefüggésben hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: kilenc állampolgárról tudnak, alapvetően párokról.

Valamennyien szeretnék elhagyni a szigetet - közölte a miniszter.

Közülük hattal közvetlenül, hárommal családtagjaikon keresztül tartják a kapcsolatot - tette hozzá. A miniszter elmondása szerint az egyik párral személyesen is kapcsolatban van, és kapnak tőlük értékes információkat.

Szijjártó Péter közölte: a holland és az amerikai válságközponttal folyamatosan kapcsolatban állnak, de azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva.

Megjegyezte: délután egy órakor Hágában a holland külügyminisztériummal lesz egyeztetés az evakuálási folyamatról, talán akkor megtudnak többet is.

Számukra, illetve az evakuálásba most bekapcsolódott francia hatóságoknál a magyar állampolgárok adatait, elérhetőségeit regisztrálták, és kérték őket, hogy amint lehetőségük van, hozzák el őket - mondta Szijjártó Péter.

Jelezte: emellett egy amerikai hajózási vállalkozással is kapcsolatban vannak, amelynek egy hajója ki tudott kötni a szigeten, illetve utasítást adott repülőgép bérlésére Dominikán.

Ugyanakkor a természeti csapás nyomán az infrastrukturális és kommunikációs lehetőségek erőteljesen megcsappantak, és eddig csak katonai gépek kaptak leszállási engedélyt a szigeten - mondta a miniszter, aki szerint jól látható, a hatóságokat is váratlanul érte a pusztítás mértéke.

Szijjártó Péter rámutatott: ha magyar állampolgárok veszélyben annak, és el akarnak jönni valahonnan, az a kötelességük, hogy segítsenek.

Megjegyezte: az ügy megoldása eddig a legnehezebb azok közül, amellyel szembesültek, de azon vannak, hogy megoldást találjanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.