Hurrikán

Rendkívül veszélyes a Houston közeli vegyi üzemben történt robbanás

Az amerikai hadsereg tízezer katonája érkezett a térségbe a mentési munkálatok segítésére.

2017.08.31 18:56MTI

Rendkívül veszélyes a texasi Houston közelében lévő vegyi üzemben történt robbanás - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az amerikai szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) tisztségviselője.

A Harvey trópusi vihar által sújtott Texas amerikai szövetségi államban található Arkema vegyi üzemben két robbanás is történt - közölte helyi idő szerint reggel a vállalat. Az illetékes hatságok bejelentették, hogy lezárják a keleti partot ellátó olajvezetéket.

Az Arkema vegyi üzemben történt robbanást a szivárgó mérgező anyagok miatt minősítették rendkívül veszélyesnek. Bár a Houstontól mintegy 50 kilométernyire északkeletre lévő Crosbyban lévő üzem környékét már kedden két és fél kilométeres körzetben kiürítették, néhány rendőrt és segélymunkást kórházba kellett szállítani a mérges gázok belélegzése után. A FEMA sajtótájékoztatóján részt vett az Arkema képviselője is, aki szerint az áradás és a tűz nyomán kiszabaduló vegyi anyagok nem halálosak.

A Harvey trópusi vihar halálos áldozatainak száma Texasban csütörtökön 35-re emelkedett, de várhatóan tovább nő majd, miközben nagy erőkkel folyik az eltűntek utáni kutatás. Az államban eddig 32 ezer helybélit lakost sikerült biztonságos menedékhelyre szállítani. A viharzóna lassan mozog keleti irányban, az erős esőzések Texas keleti vidékeit és a szomszédos Louisianát sújtják. A vihar ereje mindazonáltal csökkent. Csütörtökön és pénteken már várhatóan a Mississippi völgyében pusztít majd, s meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan Kentucky felé fordul.

Csütörtökön az amerikai hadsereg tízezer katonája érkezett a térségbe a mentési munkálatok segítésére. Sylvester Turner, Houston polgármestere bejelentette: feloldják az esti kijárási tilalmat. A polgármester egyúttal köszönetet mondott a lakosok megértéséért és türelméért. Miközben Houstonban lassanként kezdik felmérni a károkat, Kelet-Texasban szakadatlanul esik, Beaumontban és Port Arthurban tönkrementek a vízvezetékek, nincs ivóvíz, a FEMA és a Vöröskereszt palackos vizet oszt. Veszély fenyegeti az Egyesült Államok keleti partvidékét üzemanyaggal ellátó, a Mexikói-öböltől induló Colonial olajvezetéket is, a működtető vállalat jelezte, a vezetéket lezárják. A keleti parti olajfinomítók lassan szintén leállni kényszerülnek. A másik nagy olajvezetéket, a Houston és az oklahomai Tulsa közötti Explorert már lezárták, a Mexikói-öbölben lévő finomítók egyharmada már nem működik.

A szövetségi kormány felszabadította a stratégiai olajtartalékot. Rick Perry energetikai miniszter csütörtökön bejelentette, hogy egyelőre 500 ezer hordó nyersolajat lehet felhasználni e tartalékból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.