Járvány

Kerítéssel zárják le az afrikai sertéspestis gócpontját Csehországban

Kerítéssel zárják le az afrikai sertéspestis gócpontját a kelet-morvaországi Zlín régióban, hogy megakadályozzák a járvány terjedését. A kerítésbe áramot vezetnek.

2017.08.05 11:38MTI

Jirí Cunek regionális elöljáró a hét elején hirdetett vészhelyzetet tucatnyi településen.

A pénteken kezdett kerítésépítés a védelmi intézkedések része. A 73 centiméter magas kerítés teljes hossza mintegy 12 kilométer lesz és mintegy 40 négyzetkilométernyi területet vesz körbe. Péntek estig 2,5 kilométernyi készült el, egy hetet szánnak az egész felépítésére. Vlastimil Kamír, a kerítést szerelő cég vezetője szerint a drótokba, amelyek az egyes falvak közti határokat zárják le, 10 ezer volt feszültségű villanyáramot vezetnek be. Az állatok megállítására legalább négyezer voltos áram szükséges - jegyezte meg. "Reméljük, hogy a villanykerítéssel és a további óvintézkedésekkel sikerül megakadályoznunk a sertéspestis továbbterjedését" - nyilatkozta Zdenek Hlustík, a regionális vadászszövetség elnöke Zlínben újságíróknak. A területet drónokkal fogják ellenőrizni és felügyelni. Az afrikai sertéspestissel fertőzött első vaddisznókat június második felében fedezték fel a Zlíni régióban.

A hatóságok a régióban megszüntették az elszaporodott vaddisznók kilövésének korlátozását, és a vadászok azóta mintegy 1300 állatot ejtettek el. Több száz vadat a szomszédos régióban lőttek le, de ott eddig egyetlen esetben sem állapították meg a fertőzést.

A hatóságok ezért döntöttek arról, hogy a fertőzött régiót elszigetelik. Becslések szerint a mintegy 40 négyzetkilométeres körzetben még sok száz vaddisznó tanyázik. Az afrikai sertéspestist a szabadon élő állatok terjesztik, az emberekre nem jelent veszélyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.