Állati

20 év után újra látták a világ legritkább állatát

A melegben azonban ő is kihalhat...

2017.08.05 03:39ma.hu
hirdetés
Képek: Boredpanda

Bolygónk egyik legveszélyeztetettebb, és ezáltal az egyik legritkább állata az Ili pika vagy Ili pocoknyúl. A „csodanyúlról” húsz év óta ezek az első képek.

Még 1983-ban fedezték fel az északnyugat-kínai Tianshi-hegységben, azóta háromnegyedével esett vissza populációja, számuk mára ezer alá süllyedt Kínában.

A nyúl távoli rokonáról így nem sokat tudnak a tudósok, testhosszuk mindössze 12-25 centiméter, prémjük színe a szürkéstől a vörösbarnáig terjed. Veszély esetén füttyögnek, átlagosan 4-6 évig élnek családokban.

Az igen ritka pocoknyúlfélét Li Weidong fedezte fel, aki megszállottan aggódik a faj fennmaradásáért. Létét azonban főként a globális felmelegedés fenyegeti, a klímaváltozás miatt élettere folyamatosan szűkül.
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.