Együttélés

Fontosak a cápák a korallzátonyoknak

Friss eredmények szerint kulcsszerepet játszanak a cápák a korallzátonyok egészségének megőrzésében az ausztrál partoknál.

2017.07.24 22:30MTI
hirdetés

A Nyugat-ausztráliai Egyetem hétfőn mutatta be kutatásának eredményeit, amelyek szerint a ragadozó halak kiemelt szerepet játszanak a korallzátonyok ökoszisztémájában.

A cápák olyan kisebb ragadozó halakkal táplálkoznak, amelyek a koralloknak fontos növényevő állatokat pusztítanak el. Ezek az apró növényevők pedig azért fontosak, mert algákat is esznek, ezáltal megakadályozzák, hogy azok túlszaporodjanak a fiatal korallokon.

A tudósok a kontinens északi részén végeztek vizsgálatokat, így a Nagy-korallzátonyon is, amely jelenleg súlyos korallfehéredésben szenved. A szakértők négy hónapot töltöttek a nyugati parton lévő Broome és a keleti parti Cairns közötti területen.

“Ahol sok a cápa, ott egészségesebbek a korallok” – foglalta össze Jessica Meeuwig, a program vezetője.

A tanulmány szerint azok a korallzátonyok, ahol nagyobb a cápapopuláció, gyorsabban gyógyulnak fel a fehéredésből, és ritkábban betegszenek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.