Szondázás

Úszó robotot küldtek a fukusimai atomerőműbe - megdöbbentek

Eddig még csak nem is sejtették, hogy mi minden történt a leolvadáskor.

2017.07.20 20:26ma.hu

A japán Fukusima 1-es atomerőmű 2011. március 11-ei katasztrófája után ma készültek olyan felvételek a helyszínről, amelyek segíthetnek a további mentesítésben.

Az erőműveket üzemeltető TEPCO vállalat ugyanis speciálisan erre a területre fejlesztett, úszó, vízi érzékelőkkel ellátott robotot küldött a földrengés és cunami sújtotta 3-as blokkba. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőmű súlyos megrongálódása és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni. Többek között robbanás történt 2011. március 12-én a Fukusima Daiicsi atomerőmű 1-es, majd március 14-én a 3-as reaktorblokkjában is.

Az atomerőmű balesete után a hatóságok lezárták a Fukusima-1 harminc kilométeres körzetét. A robotot július 19-én indították útjára, és 20-án már közölte is a képeket a szonda. A tervek szerint a felvételek alapján a vállalat a kormánnyal együttműködve megpróbálja mentesíteni a területet a nukleáris fűtőanyagtól.

A robot által küldött képeken egy összeomlott állványt látni az atomreaktorban. Ezeket karbantartási munkálatokra szeretlék be a nyomástartály alá, még a reaktor biztonságos működését szolgáló konténmenten belül, a 3-as reaktorban.

Nagyon valószínű, hogy az olvadt nukleáris fűtőanyag a nyomástartályon keresztül meggyengítette az állványt, ami végül összeomlott. Sőt az is feltételezhető, hogy a 3-as számú reaktorban lévő összes nukleáris fűtőanyag megolvadva a leszakadt nyomástartályon átjutva itt a konténment alján gyűlt össze. A tartályban lévő hűtőfolyadék körülbelül 6,4 méter mély. Ez alapján elképzelhető, hogy tényleg sikerül a TEPCO terve és kihozhatják a radioaktív hulladékot. Már csak az a kérdés, hova akarják tenni...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.