Éghajlatkutatás

Kevesebb napon több eső hullik le egyszerre

Az időjárás-megfigyelő rendszerek is fejlődtek.

2017.07.14 04:24MTI

A természet- és éghajlatváltozás mellett az időjárás-megfigyelő rendszerek is fejlődtek - mondta Mika János éghajlatkutató az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Mika János elmondta, hogy a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadéknak köze van az éghajlatváltozáshoz.

Kevesebb napon több eső hullik le egyszerre - tette hozzá, kiemelve: ez különösen dombvidékeken veszélyes.

Ugyanakkor hozzátette: a természet lassabban változik, mint a megfigyelőrendszerek. Példaként említette, 2009 márciusáig azt tanította, hogy az Egyesült Államokban fokozódik a tornádóveszély. Azután a kutatók bejelentették, ha a megfigyelőrendszerek fejlődésével korrigálják az adatokat, kiderül, valójában nincs érdemi változás a tornádók előfordulásában.

A kutató kitért arra is, hogy a világon a károsanyag-kibocsátás az utóbbi időben stagnált. Annak kapcsán, hogy az Egyesült Államok kilépett a párizsi klímaegyezményből, azt mondta: az Egyesült Államok a károsanyag-kibocsátásnak nagyjából 16 százalékáért felelős, így ha más ország nem követi a kilépésben, nem okoz érdemi visszalépést a klíma-megállapodásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.