Földmozgás

Vulkánkitörés jöhet Macedóniában?

Miután a héten földrengések sorozata rázta meg a volt jugoszláv államot, sokan úgy vélték, hogy újra aktív lett a régóta szunnyadó balkáni vulkán.

2017.07.07 07:14ma.hu

Az utóbbi napokban több földrengés is kipattant Macedónia térségében, amely után sorra jelentek meg az újságok címlapjain, hogy a majdhogynem már feledésbe merült balkáni vulkán újra aktivitást mutat, ennek köszönhető a szokatlan mocorgás a föld felszíne alatt.

A szakértők azonban megnyugtatták mind a helyieket, mind a turistákat, hogy nem a több millió évvel ezelőtt létezett Duvalo ébredezik. Tény, hogy  a Koselhez közeli területen az Ohridi medencében található egy kráterszerű képződmény, amelyből kénes gázok szivárognak.

A hírek szerint az utóbbi napok földmozgásai újabb repedéseket hoztak létre a felszínének, amelyből így még több gáz kerül a levegőbe.

A szkopjei Földrengésmérnöki Intézet (IZIIS) vezetője, Mihail Garevszkij szerint a földrengések nem jelentenek okot és nem lehetnek következményei sem egy feltételezett vulkáni tevékenységnek.

A szkopjei állami egyetem Földrajzi Intézete hasonlóan vélekedik: "Igaz, hogy ez egy vulkáni tevékenység eredménye, amely a mai macedón területen történt több mint 5 millió évvel ezelőtt, de köze nincs jelenleg aktív vulkáni tevékenységhez."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.