Katasztrófa

Ítéletidő Japánban: 400 ezer embert telepítenek ki

A sok eső miatt folyók léptek ki a medrükből, utakat, hidakat és vízparti épületeket mosva el.

2017.07.06 09:16MTI

Második napja ítéletidő tombol Japán délnyugati részén, a hatóságok közel négyszázezer embernek tanácsolták azt, hogy hagyják el otthonaikat, mert veszélybe kerültek az özönvízszerű esőzések okozta árvizek miatt. A hatóságok legalább 15 eltűntről tudnak Kjúsú szigetén, de egyes hírek szerint két halottja is van már a második napja tomboló ítéletidőnek.

Az NHK közszolgálati televízió híradása szerint a Kjúsún fekvő Fukuoka prefektúra egyes területein szerdán kilenc óra leforgása alatt több mint kétszer annyi eső esett, mint áltagosan júliusban szokott, és emiatt folyók léptek ki a medrükből, utakat, hidakat és vízparti épületeket mosva el. Sok helyütt fennáll a földcsuszamlások veszélye.

Fotó: AP

Mintegy 7500 rendőrt, tűzoltót és katonák vezényeltek a térségbe a bajba jutottak evakuálására és az eltűntek felkutatására. Negyven helikoptert helyeztek készenlétbe, hogy bekapcsolódjanak a mentésbe, mihelyt javulnak az időjárási viszonyok.

Az ítéletidő a Fukuokával szomszédos, ugyancsak hegyvidéki Óita tartományt sem kíméli. A hatóságok jórészt e két tartomány lakóit szólították fel otthonuk elhagyására, de a figyelmeztetés vonatkozik Kumamoto egyes területeire is.

A térségen a minap söpört végig a Nanmadon névre keresztelt trópusi vihar, amely után erőteljes, alacsony nyomású légköri front alakult ki a tenger felett, meleg és páradús levegővel táplálva a légkört a csapadékos időszak közepette. A térségben néhol óránként 80 milliméter csapadék esik egy óra leforgása alatt, és a meteorológusok a helyzet súlyosbodására figyelmeztetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.